Понятието “коучинг” до скоро ми бе неясно, непознато, изпъстрено с подобно противоречиви и пословични значения, макар и встрани от преобладаващия народопсихологичен облик на нещо ненужно, незначително и безсмислено. Да, именно това е витаещият наоколо облик, който възнамерявам и смятам да развенчая и разоблича. Макар и да имах достатъчно детайлна представа за термина “емоционална интелигентност” поради лични контакти с професионалисти в тази сфера, идеята ми за коучинг бе по-скоро частична представа за менторинг, без да имам детайлна и достатъчно дълбинна яснота. И да, отново и отново чувах хор от мнения колко е безполезно, колко е безсмислено, непрактично дори. Но бидейки личност не само с отворен ум и съзнание, а и с практическо познание на факта, че когато общото мнение е негативно и съпротивата му е яростна в своята профанизирана негативност( невероятни “висоти” достига циничното отношение по темата ! ), значи че скритата стойност е налична и качеството на ефекта е неопровержимо.

И понеже имах личен контакт с професионален личен и бизнес коуч във фейсбук, следях работата ѝ продължително време, и добивах впечатление след впечатление, един ден реших да “изпитам” ефекта върху себе си.  Уговорихме скайп сесия и се случи…

Ива Митева-Славчева лайф и бизнес коуч

Ива Митева-Славчева лайф и бизнес коуч

…Но преди това малко “теория” – именно какво е коучинг, и то според вече поразширеното ми разбиране на термина. Споменах менторинг, и да, включва менторинг. Бих споменал елементи на психоанализа и психотерапия, макар и едва загатнато – все пак това не е нито психоанализа, ни психотерапия, но има дълбоки психологични корени. И не, не е с терапевтична насока, а по-скоро коучинга има за цел да вникне, разреши и помогне в ситуации на сложни личностни блокировки, спънки на съзнанието и с е спомогнат от глъбинен и пространен себеанализ, който да ги разнищи и освободи. Освен всичко това, коучингът е и себепознание, пътеводителна практика, бизнес стратегия дори. Ако трябва да се проясни си представете Venn диаграма с всички  от изброените сфери и някъде в пресечната им зона имате фокус на какво точно е тази дейност в действителност. Разбира се, това е личното ми разбиране до момента, и то е в процес на развитие.

Аз не разполагам с всички отговори, но мога да Ви помогна да намерите най-добрите точно за Вас, точно сега! Това Ви открива нови, неподозирани възможности към желаното от Вас във всяка сфера на живота.“:

Видеото е наистина добро представяне и лично въведение по темата. В допълнение мога да добавя, че коучингът е ефективна, прагматична и полезно-ползотворна дейност. И без преувеличени суперлативи споделям, че положителното въздействие е поразително ! По време на продължителната ни първоначална сесия множество детайли, аспекти и скрити факти бяха разкрити, под формата на непринуден и задълбочен разговор, с много – изключително концентрирано – внимание, търпение, изслушване, въпроси и отговори.

Как протича и какво представлява коучинг сесията ? Отпуснат, спокоен, освободен и непринуден разговор, изпъстрен с хумор и лекота, като своевременно е вглъбен, целенасочен и ползотворен. Взаимно внимание и изслушване, поредица от въпроси и отговори, които разкриват нови въпроси и нови отговори пред вас самите.

Повече за Ива Митева може да узнаете от сайта ѝ. От мен имате искрена и гореща препоръка ! И не само, че очакванията ми бяха надхвърлени, а нямам думи да изрека колко съм благодарен за случилото се !

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Коучингът като проникновен път към себе си, 10.0 out of 10 based on 1 rating
admin (64 Posts)


Written by


1 comment on “Коучингът като проникновен път към себе си”

  1. Iva:

    Когато си върша работата със сърце, резултатите са многослойни и развиващи се във времето! Коя е причината?
    Разбрахте сами от @BorisKrumov и неговият споделен опит и обратна връзка от съвместната ни работа 🙂
    Благодаря!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Post a comment